skip to Main Content
Yuan Menjunam Setelah Tindakan Undang-Undang Huawei Terhadap A.S. Menjadi Tumpuan.

Yuan Menjunam Setelah Tindakan Undang-Undang Huawei Terhadap A.S. Menjadi Tumpuan.

Yuan China jatuh terhadap dolar A.S. pada hari Rabu di Asia berikutan laporan bahawa Huawei memfailkan tindakan undang-undang baru terhadap Washington.

Pasangan USD / CNY naik 0.1% kepada 6.9132 oleh 11:30 PM ET (03:30 GMT).

Huawei memfailkan tuntutan mahkamah terhadap kerajaan A.S. dan mencabar perlembagaan undang-undang A.S. yang mengharamkan agensi persekutuan daripada membeli produknya.

Berikutan itu, mengharamkan Huawei dengan menggunakan keselamatan siber sebagai alasan “tidak akan membantu bagi menjadikan rangkaian lebih selamat. Mereka memberikan jaminan keselamatan yang salah, dan mengalih perhatian dari cabaran sebenar yang kita hadapi, “kata Song Liuping, ketua pegawai perundangan Huawei. “Ahli politik di A.S. menggunakan kekuatan seluruh negara untuk datang pada syarikat swasta,” kata Song. “Ini tidak normal. Hampir tidak pernah dilihat dalam sejarah. “

Berita itu datang selepas peningkatan ketegangan A.S.-China selepas Trump menaikkan tarif pada $ 200 bilion barangan Cina dari 10% hingga 25%.

Sementara itu, Beijing menyerang dengan menaikkan tarif ke atas produk Amerika bernilai $ 60 bilion.

Ketegangan perang perdagangan A.S.-China yang berpanjangan meningkat minggu ini selepas Trump mengatakan bahawa A.S. “tidak bersedia” untuk membuat perjanjian perdagangan.

“Mereka mahu membuat perjanjian tetapi kami tidak bersedia membuat perjanjian, “kata Trump.

Berikutan itu, Trump dan pentadbirannya sekali lagi menahan diri daripada melabelkan China sebagai manipulator mata wang, menurut laporan yang dikeluarkan pada hari Selasa.

Laporan itu secara rasminya berlaku pada pertengahan bulan April tetapi ditangguhkan sebahagiannya disebabkan oleh perubahan pada kriteria yang digunakan untuk menilai negara-negara, kata seorang pegawai kanan Treasury kepada wartawan Selasa.

Pasangan NZD / USD naik 0.1% kepada 0.6544.

Kaji selidik sentimen perniagaan New Zealand menunjukkan 32% bersih responden menjangkakan ekonomi akan bertambah buruk. Yang dibandingkan dengan tahap pesimisme 37.5% dalam tinjauan sebelumnya pada bulan April.

Pasangan AUD / USD juga meningkat 0.1% kepada 0.6929.

Pasangan USD / JPY sedikit berubah pada 109.31.

Miera Chin

Miera Chin merupakan forex trader dan juga admin bagi website roadtoftt.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top