Yuan jatuh selepas AS “tidak bersedia untuk membuat perjanjian” manakala Dollar melonjak naik.

Yuan China jatuh, sementara dolar AS melonjak lebih tinggi pada hari Selasa di Asia selepas Presiden A.S., Donald Trump berkata, Washington “tidak bersedia membuat perjanjian” dengan China.

Indeks dolar A.S. naik 0.2% kepada 97.685 pada 11:50 petang ET (03:50 GMT). Pasangan USD / CNY naik 0.1% kepada 6.9083.

Trump berkata pada hari Isnin bahawa A.S. “tidak bersedia untuk membuat perjanjian” dengan China.

“Saya fikir mereka mungkin berharap mereka membuat perjanjian yang mereka ada di meja sebelum mereka cuba merundingkan semula,” kata Trump pada sidang akhbar bersama di Tokyo. “Mereka mahu membuat perjanjian. Kami tidak bersedia membuat perjanjian. “

Trump berkata tarif Amerika atas barang-barang Cina “boleh naik dengan sangat, sangat banyak, dengan mudah.”

Presiden menambah bahawa dia berfikir kedua-dua belah pihak akhirnya boleh mencapai “perjanjian perdagangan yang hebat” pada masa akan datang.

Pada sidang itu, Trump juga berkata beliau mahukan eksport untuk “meletakkan dasar adil” di Jepun melalui penghapusan halangan perdagangan, meletakkan tekanan ke Tokyo untuk mengurangkan lebihan perdagangan negara yang besar dengan A.S.

Berita seolah-olah mempunyai sedikit kesan kepada yen. Pasangan USD / JPY terakhir diniagakan pada 109.47, turun 0.02%.

Sementara itu, pasangan EUR / USD turun 0.1% kepada 1.1181. Pasangan matawang meningkat lebih awal pada hari selepas pilihan raya parlimen Kesatuan Eropah menunjukkan polarisasi blok 28 ahli.

Walaupun blok tengah-kanan dan tengah kiri kehilangan majoriti bersama mereka, lonjakan dalam Greens dan liberal bermakna parti-parti yang komited untuk memperkuat kesatuan yang diadakan kepada dua pertiga daripada kerusi.

“Terdapat polarisasi parlimen Eropah yang merupakan jenis perwakilan keseluruhan keadaan politik Eropah,” kata Masafumi Yamamoto, ketua strategi mata wang di Mizuho Securities dalam laporan Reuters. “Itu akan menjadi kesan negatif yang besar bagi Euro.”

Written by 

Miera Chin merupakan forex trader dan juga admin bagi website roadtoftt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *