Yen Meningkat pada Permintaan Selamat, Tarif dikenakan menyebabkan Peso Mexico Jatuh.

Yen Jepun meningkat pada hari Jumaat di Asia di tengah permintaan yang selamat, sementara Peso Mexico merosot di tengah berita mengenai tarif yang tidak dijangka yang dikenakan ke atas barangan Mexico.

Pasangan USD / MXN naik 2.2% kepada 19.5583 oleh 12:50 AM ET (04:20 GMT).

Peso Mexico kini mendekati paras terendah tiga bulan berbanding dolar AS selepas Presiden A.S., Donald Trump tak dijangka berkata A.S. akan mengenakan tarif 5% ke atas semua barangan yang berasal dari Mexico. Tarif itu akan bermula dari 10 Jun dan akan bertahan sehingga imigresen yang haram dihentikan, kata Trump.

Sementara itu, Yen Jepun menerima beberapa tawaran selamat hari ini berikutan laporan bahawa China telah menghentikan pembelian kacang soya Amerika di tengah-tengah perselisihan perdagangan. 

Bekas gabenor komen Dai Xianglong dari Bank Rakyat China itu berkata beliau tidak menjangkakan kejayaan perdagangan utama apabila Presiden China Xi Jinping bertemu dengan rakan sejawatannya dari AS Donald Trump pada bulan depan pada mesyuarat G-20 juga menyedihkan sentimen pelabur dan meningkatkan yen selamat. 

Kenaikan Yen juga datang di tengah-tengah pembebasan data yang membunuh.

Data kerajaan menunjukkan pengeluaran perindustrian negara naik 0.6% berbanding bulan sebelumnya, berbanding dengan kenaikan 0.2% yang dijangka oleh penganalisis.

Data berasingan turut menunjukkan kadar pengangguran negara jatuh kepada 2.4% pada April, sejajar dengan jangkaan.

Jualan runcit meningkat 0.5% pada bulan April berbanding tahun sebelumnya, berbanding peningkatan 0.8% yang dijangkakan.

Dolar A.S., yang juga dianggap sebagai mata wang selamat, kekal sedikit berubah pada 98.045.

Pasangan AUD / USD dan pasangan NZD / USD kedua-duanya naik 0.1%.

Written by 

Miera Chin merupakan forex trader dan juga admin bagi website roadtoftt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *