Yen meningkat apabila ‘traders’ optimis terhadap perjanjian perdagangan A.S.-China

Yen meningkat pada hari Selasa apabila sesetengah pelabur meningkatkan keyakinan mereka terhadap kemungkinan bagi penyelesaian yang lebih cepat untuk perang perdagangan A.S.-China, yang mendorong kepada perdagangan yang tiada risiko.

Hal ini dipastikan lagi apabila Presiden A.S. Donald Trump pada Isnin menandakan kemungkinan perjanjian perdagangan dengan China, beberapa hari selepas kedua-dua pihak mengumumkan tarif baru.

Dolar berada di bawah tekanan tambahan berbanding Yen apabila penurunan dalam hasil Perbendaharaan A.S. menunjukkan beberapa pelabur masih memilih keselamatan bagi hutang kerajaan.

Walaupun Washington dan Beijing telah menunjukkan kesediaan untuk kembali ke meja rundingan untuk menyelesaikan barisan perdagangan mereka,namun terdapat kekhawatiran tentang kekurangan jalan yang jelas ke arah menyelesaikan pertikaian yang telah diseret selama lebih dari satu tahun dan memberi impak kepada pertumbuhan global, keuntungan korporat dan pelaburan

Yen meningkat sekitar 0.4% dalam dagangan Asia kepada 105.76 setiap dolar. Malah Yen, yang cenderung dibeli semasa ketidakpastian ekonomi, juga meningkat sekitar 0.6% berbanding dolar Australia dan New Zealand.

Written by 

Miera Chin merupakan forex trader dan juga admin bagi website roadtoftt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *