Sterling hampir 6 bulan di paras rendah manakala Dolar sedikit menguat.

Pound melemah hampir enam bulan disebabkan oleh kebimbangan yang berterusan terhadap Brexit. Manakala lain pula buat dollar A.S apabila pemotongan kadar telah mengatasi jangkaan.

Sterling turun 0.39% pada 1.2465 pada 04:17 pagi ET (08:17 GMT) berikutan kehilangan semalaman sebanyak 0.5%. Penurunan di bawah tahap 1.2439 akan mengambil pound British paling rendah sejak awal Januari.

Sterling berada di bawah tekanan kerana para pelabur merasa khuatir mengenai prospek euroskeptik iaitu Boris Johnson yang telah memenangi pertandingan kepimpinan parti Konservatif dan menjadi perdana menteri British seterusnya pada akhir bulan ini.

Malah, data ekonomi dan isyarat yang tidak baik dari Bank of England itu boleh mengurangkan kadar faedah dan bukan menaikkannya seperti yang dijangkakan sebelum ini juga memberi impak pada Pound.

Sementara itu, Dolar menolak tinggi berbanding Yen, tetapi masih berjuang untuk membuat kemajuan besar namun ia meningkat 0.1% kepada 108.06.

Mata wang A.S. naik ke paras tertinggi enam minggu iaitu 108.99 Yen minggu lalu tetapi turun selepas Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell menetapkan peringkat untuk penurunan pada akhir bulan ini dengan memberi pandangan yang mendalam tentang ekonomi terbesar dunia.

Dolar kehilangan kedudukan jauh berbanding yen menjelang akhir minggu lalu selepas Presiden Chicago Fed, Charles Evans pada Jumaat mengatakan bahawa “beberapa” pemotongan kadar diperlukan untuk meningkatkan inflasi.

Written by 

Miera Chin merupakan forex trader dan juga admin bagi website roadtoftt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *