skip to Main Content
Peso Mexico Melonjak 2% Pada Perjanjian Bagi Menghindari Tarif A.S.

Peso Mexico Melonjak 2% pada Perjanjian Bagi Menghindari Tarif A.S.

Peso Mexico melonjak 2% terhadap dolar A.S. setelah A.S. dan Mexico bersetuju dengan perjanjian migrasi untuk menghindari tarif barang-barang Mexico.

Pasangan USD / MXN turun 2.0% hingga 19.2234 oleh 11:42 PM ET (03:42 GMT) berikutan laporan. Presiden A.S. Donald Trump sebelum ini berkata beliau akan mengenakan tarif import 5% ke atas semua barangan Mexico jika Mexico gagal mengetatkan sempadannya.

Sementara itu, Yen selamat jatuh 0.3% berbanding dolar kepada 108.50. Mata wang biasanya mendapat manfaat semasa tekanan geopolitik atau kewangan.

Sementara itu, indeks dolar A.S. yang menjejaki mata wang dolar berbanding bakul mata wang lain naik 0.3% kepada 96.730. Indeks itu mengalami tekanan awal berikutan pelepasan laporan kerja yang lemah.

Ekonomi A.S. mencipta 75,000 pekerjaan pada bulan Mei, jauh lebih sedikit daripada yang dijangkakan, manakala inflasi gaji merosot, Jabatan Tenaga Kerja melaporkan.

Data itu menimbulkan jangkaan bahawa Rizab Persekutuan A.S. akan mengurangkan kadar. Penganalisis telah mengharapkan pemotongan sebelum data keluar, memandangkan ketegangan perdagangan yang semakin bertambah di antara A.S. dan China menimbulkan kebimbangan mengenai pertumbuhan ekonomi global yang perlahan.

Pengerusi Fed Jerome Powell menunjukkan minggu lalu bahawa bank pusat akan “bertindak sesuai untuk mengekalkan perkembangan ekonomi.”

Setiausaha Perbendaharaan A.S. Steven Mnuchin berkata pada hujung minggu bahawa A.S. akan “meneruskan dengan rancangan kami” untuk mengenakan lebih banyak tarif jika perbincangan dengan China tidak berjalan lancar.

Pasangan USD / CNY naik 0.4% kepada 6.9334 walaupun selepas data menunjukkan lebihan perdagangan keseluruhan China pada bulan Mei jauh lebih tinggi daripada jangkaan.

Dalam nota 8 Jun yang dipetik oleh Bloomberg, Goldman Sachs (NYSE: GS) berkata ia menjangka mata wang China akan melemah 7 kali ganda dalam dolar dalam tempoh tiga bulan akan datang berikutan tarif A.S. yang lebih tinggi.

Miera Chin

Miera Chin merupakan forex trader dan juga admin bagi website roadtoftt.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top