Euro kukuh selepas keputusan pilihan raya EU, Pound pula meningkat.

Euro kukuh pada hari Isnin selepas keputusan pilihan raya parlimen EU menunjukkan bahawa parti-parti Kesatuan pro-Eropah memegang dua pertiga daripada kerusi, membatasi keuntungan lawan skeptis euro mereka.

EUR / USD sedikit berubah pada 1.1199 pada 03:31 ET (07:31 GMT), dekat dengan paras tertinggi satu setengah minggu, setelah ditarik dari palung dua tahun lalu sebanyak 1.1105.

Walaupun blok tengah-kanan dan tengah kiri kehilangan majoriti bersama mereka, lonjakan dalam Greens dan liberal bermakna parti-parti yang komited untuk memperkuat kesatuan yang diadakan kepada dua pertiga daripada kerusi.

Keputusan itu menghantui harapan anti-imigrasi, Rally Nasional anti-Brussels yang dipimpin oleh Marine Le Pen, Wakil Perdana Menteri Itali Matteo Salvini dan pihak lain yang telah menentang percubaan untuk menyatukan integrasi Uni Eropa.

Perdagangan kekal tipis pada hari Isnin di tengah-tengah cuti pasaran di U.K. dan A.S.

Dolar lebih tinggi berbanding yen, dengan USD / JPY naik 0.25% kepada 109.54 disokong oleh perburuan murah Jepun.

Minat belian dari pelabur Jepun sangat kuat apabila dolar mencecah hampir 109 yen, kata Mitsuo Imaizumi, ketua strategi mata wang di Daiwa Securities.

“Data menunjukkan pelabur Jepun membeli sejumlah besar bon asing beberapa minggu yang lalu apabila dolar jatuh berhampiran 109 yen. Ada permintaan daripada syarikat Jepun yang memerlukan dolar untuk tawaran M & A mereka,” katanya.

Indeks dolar mencecah sehingga 97.532, yang tinggal di bawah tahap tinggi dua tahun 98.260 pada Khamis lepas.

Greenback ditekan lebih rendah lewat minggu lalu kerana data ekonomi A.S. yang lemah menyebabkan ketakutan bahawa perang perdagangan dan teknologi antara AS dan China memukul pertumbuhan.

Pound sedikit lebih tinggi berbanding dolar, dengan GBP / USD naik 0.1% kepada 1.2727, setelah mendapat semula keyakinan selepas Perdana Menteri Theresa May mengumumkan tarikh untuk pelepasannya, pulih dari paras terendah empat dan setengah bulan pada 1.2605 pada Khamis.

Tetapi prospek Brexit yang tidak berurusan dengan cepat menjadi pertempuran tengah perlumbaan di kalangan pesaing untuk menjayakan May, dengan empat lapan kepimpinan kepimpinan mengatakan Britain harus meninggalkan EU pada 31 Oktober walaupun tidak ada kesepakatan. Sterling hampir tidak berubah berbanding euro, dengan dagangan EUR / GBP

Written by 

Miera Chin merupakan forex trader dan juga admin bagi website roadtoftt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *