skip to Main Content
Dollar Stabil Apabila Pasaran Menunggu Keputusan Fed, Manakala Pound Semakin Bergelut.

Dollar stabil apabila pasaran menunggu keputusan Fed, manakala Pound semakin bergelut.

Dollar kukuh rabu ini, oleh kerana trader menunggu hasil dari perbincangan esok di mana pembuat dasar dijangkakan akan melakukan pemotongan kadar faedah buat pertama kali sejak 2008.

Penurunan kepada 25 poin asas kadar faedah menjadi fokus sama ada ia lebih membuka kepada keterbukaan dasar akan dating menurut jangkaan pasaran bagi melindungi ekonomi terbesar dunia daripada kelembapan pembesaran global dan juga kejatuhan dalam konflik perdagangan.

‘Fed akan cuba untuk tidak menolak terus prospek bagi pemotongan kadar akan datang dari pasaran namun pada masa sama pengerusi Jerome Powell akan memastikan beliau bukan dalam keadaan yang menjanjikan pemotongan akan datang dan oleh itu beliau dijangka akan memastikan ayat yang dikeluarkan oleh beliau tidak begitu jelas,’kata Yukio Ishizuki pakar strategi di Daiwa Securities.  Ini kerana setiap dasar yang tidak berapa ketara akan memberikan peningkatan tambahan kerana ia akan terus mengurangkan harapan pelonggaran yang berlebihan.

Sementara itu, Pound, yang telah jatuh minggu ini apabila para pelabur atas kemungkinan Britain meninggalkan Kesatuan Eropah tanpa perjanjian, berjaya menstabilkan sedikit.

Sterling adalah 0.1% lebih tinggi pada $ 1.2157, merangkak kembali dari palung 28 bulan $ 1.2120 pada Selasa.

Masalah untuk mata wang, yang telah kehilangan 4.3% pada bulan Julai, masih dilihat jauh daripada kerana perdana menteri Britain yang baru Boris Johnson mengambil alih dengan agenda eksplisit menarik negara keluar dari EU pada 31 Oktober, sama ada perdagangan peralihan perjanjian ada di tempat atau tidak.

Miera Chin

Miera Chin merupakan forex trader dan juga admin bagi website roadtoftt.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top