skip to Main Content
Dollar Kekal Berpegang Pada Puncak Hampir 2 Tahun Bagi Perang Perdagangan Dan Juga Kembimbangan Pada Pertumbuhan Ekonomi.

Dollar kekal berpegang pada puncak hampir 2 tahun bagi perang perdagangan dan juga kembimbangan pada pertumbuhan ekonomi.

Dolar mengatasi pesaing utamanya pada hari Khamis ekoran kebimbangan peningkatan dalam kerusuhan perdagangan Sino-A. S dan menyebabkan pelabur terpaksa berlindung pada aset selamat, termasuk bon kerajaan.

Memandangkan pertikaian di antara dua ekonomi terbesar di dunia yang tiada penghujung, menyebabkan kebimbangan pada pertumbuhan ekonomi yang makin merosot apabila dapat dilihat melalui pasaran kewangan dalam sesi-sesi baru-baru ini, dengan aset yang lebih berisiko yang mengambil alih jualan.

“Perspektif bagi pertumbuhan global, dan sebarang tarikan dari pertikaian perdagangan yang memusnahkan, tetap menjadi isu utama untuk pasaran,” kata Michael McCarthy, ketua strategi pasaran di Sydney di CMC Markets.

“Data selama dua puluh empat jam akan berpotensi untuk mengesahkan atau menghilangkan kegelapan,” tulisnya dalam nota.

Sementara itu, tanda terbaru antara Washington dan Beijing yang berdegil menyebabkan penyelesaian yang masih jauh lagi untuk berakhir, Naib Menteri Luar China Zhang Hanhui pada hari Khamis mengatakan bahawa memprotes pertikaian perdagangan adalah “keganasan ekonomi “, meretas terhadap Amerika Syarikat.

Akhbar Cina telah memberi amaran dan berpendapat bahawa Beijing boleh menggunakan elemen nadir bumi untuk menyerang kembali di Amerika Syarikat selepas Presiden A.S., Donald Trump berkata dia “belum bersedia” untuk membuat perjanjian dengan Beijing melalui perdagangan.

Tumpuan pelabur kini berada pada data A.S. untuk petunjuk mengenai keadaan ekonomi teratas dunia ini, dengan para pelabur menunggu perkiraan kedua angka pertumbuhan produk domestik bruto suku pertama dan tuntutan pengangguran mingguan A.S..

“Memandangkan Amerika Syarikat mungkin tidak akan mengalami kemelesetan dalam masa terdekat, terdapat kemungkinan sentimen risiko dapat bertambah baik berdasarkan kekuatan ekonomi,” kata Ayako Sera, ahli strategi pasaran di Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Status dolar sebagai mata wang rizab dunia cenderung untuk menarik tawaran yang selamat di masa-masa kekacauan pasaran dan ketegangan politik. Hasil 10 tahun A.S. terakhir ialah 2.267%.

Miera Chin

Miera Chin merupakan forex trader dan juga admin bagi website roadtoftt.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top