skip to Main Content
Dolar New Zealand Meningkat Selepas Kadar Faedah RZNB Kekal Tidak Berubah.

Dolar New Zealand meningkat selepas kadar faedah RZNB kekal tidak berubah.

Dolar New Zealand meningkat berbanding rakan sejawat A.S. pada hari Rabu di Asia selepas kadar faedah Reserve Bank of New Zealand tidak berubah tetapi mengatakan terdapat skop jika dilihat bagi pertumbuhan ekonomi.

“Jawatankuasa Dasar Monetari bersetuju bahawa maklumat baru sejak Kenyataan Dasar Monetari Ogos tidak menjamin perubahan ketara terhadap prospek dasar monetari,” kata Reserve Bank dalam satu kenyataan Rabu di Wellington selepas meninggalkan kadar tunai rasmi pada rekod rendah 1 %. Walau bagaimanapun, “masih terdapat ruang untuk lebih banyak rangsangan fiskal dan monetari, untuk menyokong ekonomi dan mengekalkan inflasi dan objektif pekerjaan kami,” katanya.

Pasangan NZD / USD naik 0.2% kepada 0.6331 berikutan berita itu. Pasangan AUD / USD turun 0.2% hingga 0.6788 oleh 11:41 PM ET (03:41 GMT).

Sementara itu, indeks dolar A.S. yang menjejaki dolar AS berbanding sekumpulan mata wang lain naik 0.2% kepada 98.107 apabila para pelabur melihat perkembangan di A.S. selepas Speaker Dewan Nancy Pelosi mengumumkan siasatan rasmi terhadap Presiden Donald Trump.

“Tindakan presiden Trump mendedahkan fakta pengkhianatan presiden terhadap sumpah jawatannya, pengkhianatan keselamatan negara dan pengkhianatan integriti pemilihan kita,” kata Pelosi dalam ucapannya kepada negara. “Oleh itu, hari ini, saya mengumumkan Dewan Perwakilan sedang bergerak ke depan dengan siasatan rasmi. Saya mengarahkan enam jawatankuasa kami untuk meneruskan siasatan mereka di bawah payung penyelidikan siasatan. “

Secara berasingan, Trump berkata di Perhimpunan Agung PBB di New York bahawa dia tidak akan menerima “perjanjian buruk” dalam perdagangan dengan China. Komennya terus memacu pasaran kerana kedua-dua pihak menyiapkan rundingan peringkat tinggi yang dirancang pada bulan Oktober.

“Mudah-mudahan kita dapat mencapai persetujuan yang akan memberi manfaat kepada kedua-dua negara. Tetapi seperti yang saya telah jelaskan, saya tidak akan menerima tawaran buruk bagi rakyat Amerika, “kata Trump.

Pasangan GBP / USD turun 0.2% kepada 1.2466. Keadaan Brexit kekal menjadi tumpuan selepas Mahkamah Agung British memutuskan keputusan U.K. Perdana Menteri Boris Johnson untuk menggantung Parlimen adalah menyalahi undang-undang.

Miera Chin

Miera Chin merupakan forex trader dan juga admin bagi website roadtoftt.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top