skip to Main Content
Dolar New Zealand Jatuh Di Atas Penunjuk Keyakinan Perniagaan ANZ Yang Melemah.

Dolar New Zealand jatuh di atas penunjuk Keyakinan Perniagaan ANZ yang melemah.

Dolar New Zealand jatuh ke paras terendah dalam tempoh empat tahun berbanding rakan sejawatnya A.S. selepas data menunjukkan penunjuk Keyakinan Perniagaan ANZ merosot kepada -52.3 pada bulan Ogos.

Ia adalah paras paling lemah sejak April 2008. Pasangan NZD / USD jatuh 0.4% kepada 0.6309 pada 12:20 pagi ET (04:20 GMT) berikutan laporan, tahap terendah sejak September 2015.

Dolar Aussie juga dilanda data lemah. Pasangan AUD / USD turun 0.1% kepada 0.6728.

Sementara itu, indeks dolar A.S. sedikit berubah pada 98,132.

Dalam temu bual dengan Bloomberg, Setiausaha Perbendaharaan A.S. Steven Mnuchin berkata A.S. tidak berhasrat untuk campur tangan dalam pasaran mata wang buat masa ini.

“Situasi boleh berubah di masa depan tetapi sekarang kita tidak akan campur tangan,” katanya kepada Bloomberg.

Mnuchin menambah bahawa beliau fikir perunding China akan melawat Washington untuk perbincangan perdagangan, tetapi beliau enggan mengesahkan sama ada mesyuarat yang dirancang sebelum ini pada bulan September masih akan berlaku.

“Kami terus mengadakan perbualan. Kami merancang untuk mereka datang, “kata Mnuchin pada hari Rabu, sambil menambah bahawa dia telah berhubung dengan Yi Gang, gabenor Bank Rakyat China, mengenai apa yang dikatakan oleh A.S. untuk manipulasi yuan.

“Kami telah berbincang dengan IMF dan terus dengan rakan-rakan kami di China, termasuk gabenor PBOC,” kata Mnuchin. “Kami akan mengadakan dialog dan perbincangan yang berasingan mengenai mata wang sebagai sebahagian daripada perbincangan perdagangan tetapi berasingan daripada perbincangan perdagangan.”

Peningkatan dalam ketegangan perdagangan antara dua ekonomi terbesar dunia telah mengacau pasaran kewangan pada kebelakangan ini selepas kedua-dua pihak mengancam untuk mengenakan tarif pada barangan masing-masing yang bernilai berbilion-bilion dolar.

Sementara itu, Presiden A.S. Donald Trump terus mengkritik Rizab Persekutuan kerana tidak dapat “bersaing dengan persaingan,” sambil menegaskan pendiriannya bahawa bank pusat harus menurunkan harga.

Yen selamat naik hari ini apabila pasaran saham didagangkan kebanyakannya dalam warna merah. Pasangan USD / JPY turun 0.2% hingga 105.91.

Miera Chin

Miera Chin merupakan forex trader dan juga admin bagi website roadtoftt.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top