skip to Main Content
Dolar AS Menaik Oleh Data Penjualan Runcit Manakala Paun Hampir Di Paras Rendah 2 Tahun.

Dolar AS menaik oleh data penjualan runcit manakala Paun hampir di paras rendah 2 tahun.

Dolar A.S. meningkat pada hari Rabu di Asia berikutan pengeluaran data jualan runcit yang kukuh, manakala Paun didagangkan hampir dua tahun rendah oleh kerana kebimbangan Brexit.

Jualan runcit naik 0.4% pada bulan Jun, Jabatan Perdagangan melaporkan pada hari Selasa, berbanding jangkaan untuk sedikit keuntungan sebanyak 0.1%.

Penjualan runcit yang lebih tinggi daripada yang dijangka menunjukkan ekonomi adalah keadaan yang sihat dan marah terhadap dasar pelonggaran agresif oleh Rizab Persekutuan pada akhir bulan ini.

Sementara itu, paun naik 0.1% berbanding dolar A.S. tetapi masih didagangkan berhampiran tahap paling rendah dalam tempoh dua tahun di tengah-tengah kebimbangan mengenai Brexit tidak berurusan.

Kedua-dua calon Perdana Menteri Jeremy Hunt dan Boris Johnson telah menyuarakan bantahan mereka terhadap perjanjian backstop Ireland, menjadikannya lebih mungkin U.K. akan meninggalkan Kesatuan Eropah pada 31 Oktober tanpa kesepakatan.

Pasangan GBP / USD yang terakhir didagangkan pada 1.2415, naik 0.1%.

Data ekonomi yang lemah dan laporan oleh Bank of England dapat mengurangkan kadar faedah dan bukannya menaikkannya seperti yang dijangkakan sebelumnya juga sebagai salah satu petunjuk kelemahan Paun.

“Euro telah ddibeban oleh paun kerana pergelutan yang berpanjangan, dan seterusnya mungkin akan mengalami masalah yang berkaitan dengan Brexit sehingga pemimpin parti Konservatif diputuskan minggu depan,” kata Yukio Ishizuki, ahli strategi mata wang senior di Daiwa Securities.

Pasangan AUD / USD susut 0.1% selepas Presiden A.S. Donald Trump berkata masih jauh lagi perjalanan Washington dan Beijing dapat mencapai perjanjian perdagangan.

Dolar Aussie sensitif terhadap perkembangan ekonomi China, rakan perdagangan terbesar Australia.

Miera Chin

Miera Chin merupakan forex trader dan juga admin bagi website roadtoftt.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top