A.S. Dollar mendatar; Euro Hanya Sedikit Berubah ketika PM Itali berhenti

Dolar A.S. hampir mendatar pada hari Rabu di Asia, sementara Euro juga sebahagian besarnya tidak berubah apabila Perdana Menteri Itali telah berhenti.

Indeks dolar A.S. yang menjejaki sekumpulan mata wang lain sedikit berubah pada 98.107. Pengumpulan bank pusat di Jackson Hole, Wyoming dan ucapan oleh Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell dijangka menjadi pemandu arah utama untuk mata wang A.S..

Rizab akan melepaskan minit minit mesyuarat polisi Julai kerana kemudiannya pada hari itu. Pada bulan Julai, kadar pemotongan pusat untuk kali pertama sejak krisis kewangan.

Euro juga hampir mendatar selepas Perdana Menteri Itali, Giuseppe Conte berkata beliau meletak jawatan lebih awal daripada undi tidak percaya.

Laporan terkini mencadangkan bahawa tidak jelas jika pilihan raya akan dipanggil atau jika parlimen diminta untuk mencuba dan membentuk kerajaan baru.

Sementara itu, Yen Jepun jatuh berbanding dolar AS walaupun pasaran saham didagangkan lebih rendah di tengah kebimbangan mengenai ekonomi global yang perlahan. Ketidaktentuan yang mengelilingi hubungan A.S.-China turut menjejaskan sentimen pasaran, seperti Presiden A.S. Donald Trump berkata dia terpaksa “mencabar China” sekalipun ia akan menyebabkan kesan jangka pendek kepada ekonomi A.S.

“Seseorang terpaksa berlawan dengan China,” kata Trump kepada wartawan semasa lawatan White House oleh Presiden Romania, Klaus Iohannis. “Ini satu perkara yang perlu dilakukan. Satu-satunya perbezaan ialah saya melakukannya,” katanya.

Written by 

Miera Chin merupakan forex trader dan juga admin bagi website roadtoftt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *