skip to Main Content

Dollar Amerika Syarikat tetap lemah selepas lonjakan tuntutan pengangguran Amerika, Fokus utama kepada Federal Reserve

dollar berada berhampiran paras terendah dua minggu yang lepas berbanding sekumpulan mata wang lain selepas peningkatan tuntutan pengangguran mingguan mengharapkan kadar AS mencapai puncaknya, sementara tumpuan tertumpu kepada minggu yang akan datang yang dipenuhi dengan mesyuarat bank pusat.

Jumlah orang Amerika yang membuat tuntutan elaun pengangguran baharu melonjak ke paras tertinggi dalam lebih daripada 1 ½ tahun pada minggu lepas, data pada hari Khamis menunjukkan, walaupun pemecatan mungkin tidak meningkat pesat kerana data tersebut merangkumi hari perayaan Memorial Day, yang mungkin telah memberi sedikit kegoyahan.

Namun begitu, itu sudah cukup untuk menjejaskan dollar AS ke paras terendah lebih daripada dua minggu berbanding sekumpulan mata wang pada sesi sebelumnya, kerana pelabur menganggap data tersebut sebagai tanda bahawa pasaran buruh AS sedang melambat.

Indeks dolar pada akhirnya berada di 103.42, selepas kehilangan lebih daripada 0.7% dalam sesi sebelumnya, penurunan harian terbesar sejak pertengahan Mac.

Indeks yang mengukur mata wang AS berbanding 6 yang utama lain sedang menurun 0.6% untuk minggu ini, meraih penurunan mingguan terbesar juga sejak pertengahan Mac ketika kebimbangan mengenai kesihatan sektor perbankan mengguncang pasaran.

Euro tidak berubah pada hari itu pada $1.07735 selepas mendapatkan 0.78% pada hari Khamis ke paras tertinggi intraday dua minggu disebabkan oleh penjualan dolar. Sterling, yang melonjak hampir 1% pada hari Khamis, berada pada $1.2545 berdekatan dengan paras tertinggi hampir sebulan.

Namun, dolar menguat berbanding yen Jepun, meningkat 0.48% kepada 139.6 selepas Gabenor Bank Jepun, Kazuo Ueda, mengulangi tekad bank pusat untuk mengekalkan dasar monetari yang sangat longgar.

Pasaran kini memperhatikan minggu yang akan datang yang akan menyaksikan Federal Reserve, European Central Bank (ECB), dan Bank of Japan (BOJ) mengumumkan keputusan kadar faedah selepas mesyuarat dasar masing-masing.

Fed menjadi perhatian utama bagi pelabur, dengan pasaran kewangan cenderung untuk berhenti sementara, walaupun mereka telah memasukkan peluang sebanyak 25% bahawa bank pusat AS memberikan kenaikan kadar sebanyak 25 bps.


2 Perkara yang perlu diperhati oleh trader

Berdasarkan kedua maklumat yang diberikan ini, para trader perlu memberi tumpuan dan berhati-hati terhadap perkara-perkara berikut:

  1. Perkembangan Pasaran Tenaga Kerja AS: Lonjakan tuntutan pengangguran AS dan perlambatan pasaran buruh AS mungkin mempengaruhi nilai dollar. Pedagang perlu memantau dengan teliti maklumat terkini mengenai situasi pekerjaan dan data tenaga kerja AS.
  2. Keputusan Federal Reserve: Tindakan dan kenyataan daripada Federal Reserve boleh memberi kesan kepada prestasi dollar. Pedagang perlu memerhatikan kenyataan dan langkah-langkah yang diambil oleh Federal Reserve dalam mesyuarat mereka dan bagaimana ia mungkin mempengaruhi pergerakan dolar.

Dalam kedua-dua kes, trader perlu mengambil kira maklumat terkini, analisis pasaran, dan petunjuk ekonomi untuk membuat keputusan trading yang berinformasi.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *