Skip to content

‘Kemusnahan Kewangan yang Dahsyat’:  founder kepada Bridgewater Ray Dalio Tentang Masalah yang Lebih Besar daripada Menambah Had Hutang Amerika Syarikat

Meningkatkan had hutang Amerika Syarikat tanpa menangani isu yang mendasarinya adalah penyelesaian sementara yang akan membawa kepada keruntuhan kewangan, mengikut Ray Dalio. Dengan X-tarikh (1 Jun) semakin hampir, kemungkinan hasil daripada perdebatan had hutang ini akan sama ada mengelakkan Default atau menaikkan had hutang selepas gagal membayar bil.

Walau bagaimanapun, Ray Dalio percaya bahawa hanya meningkatkan had hutang tanpa menangani masalah secara sewajarnya akan menyebabkan keruntuhan kewangan yang dahsyat. Tidak berkekalan untuk belanja melebihi pendapatan negara, kerana hutang yang meningkat akan menjadikan sukar untuk membayar kepada creditor dan mengekalkan kadar faedah yang munasabah.

Apabila jumlah hutang yang dijual melebihi permintaan, bank pusat menghadapi pilihan: menaikkan kadar faedah, yang merosakkan ekonomi, atau mencetak wang untuk membeli hutang, menyebabkan inflasi dan memburukkan ketidaktentuan hutang. cycle ini akhirnya mencipta krisis hutang kepada bank pusat dan penjualan bon kerajaan.

Dalio memberi amaran bahawa tidak meningkatkan had hutang akan mencetuskan kekacauan kewangan dan ketegangan sosial. Beliau menyokong rancangan bipartisan yang menangani isu kewangan, ekonomi, dan hutang negara. Reformasi harus memberi tumpuan kepada meningkatkan produktiviti untuk mendapatkan lebih banyak pendapatan daripada perbelanjaan dan memastikan kewangan kerajaan yang mampu bertahan.

Namun, peluang reformasi tersebut berlaku adalah rendah, kerana pertembungan antara elemen ekstrem parti Republikan dan Demokrat lebih mungkin terjadi.

Dalam senario ini, pertembungan antara elemen ekstrem parti Republikan dan Demokrat kelihatan sebagai hasil yang paling berkemungkinan, mengikut Dalio. Politik yang berpolarisasi ini menambahkan ketidakpastian dalam situasi ini.

Apa Yang Perlu Diperhatikan Oleh Trader

Bagi Trader, adalah penting untuk mengikuti perkembangan had hutang Amerika Syarikat dan kesan potensi terhadap pasaran kewangan. Berikut adalah beberapa pertimbangan dan nasihat penting untuk trader:

Stay Informed : Sentiasa memantau berita dan perkembangan daripada sumber yang dipercayai untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai perundingan had hutang. Selalu mengikuti perkembangan baru atau kenyataan daripada pembuat dasar yang boleh memberi impak kepada pasaran.

Menilai Sentimen Pasaran: Perhatikan sentimen pasaran dan keyakinan pelabur. Sebarang tanda-tanda ketidakpastian yang meningkat atau kebimbangan mengenai impasse had hutang boleh mempengaruhi dinamik pasaran, termasuk emas dan forex.

Memantau Indikator Ekonomi: Amati indikator ekonomi penting, seperti data inflasi, laporan pekerjaan, dan pertumbuhan GDP. Indikator-indikator ini dapat memberikan insights tentang performance keseluruhan ekonomi dan berpotensi mempengaruhi trend pasaran.

Menggunakan Strategi Pengurusan Risiko: adalah penting untuk mempunyai strategi pengurusan risiko yang baik. Melihat situasi pasaran dan bertindak secara efficient dalam mengawal risiko.

Beradaptasi dan Fleksibel: Pasaran boleh menjadi tidak dapat diramalkan, terutama dalam masa yang tidak pasti. Sedia untuk menyesuaikan strategi trading dan mengubah posisi anda seiring dengan munculnya maklumat baru dan perubahan keadaan pasaran.

Perlu diingatkan, trading dalam keadaan pasaran yang tidak stabil membawa risiko tersendiri. Adalah penting untuk menilai risiko dan reward yang ada, mengurus posisi anda dengan bijak, dan membuat keputusan yang berinformasi berdasarkan maklumat yang boleh dipercayai dan tahap risiko anda sendiri.

Walaupun situasi sekitar had hutang Amerika Syarikat dan kesannya terhadap pasaran masih tidak pasti, kekal berinformasi, menjadi fleksibel, dan melaksanakan strategi pengurusan risiko yang bijak dapat membantu trader mengatasi masa yang mencabar akan datang.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *