Skip to content

Amaran penurunan oleh Fitch, kebuntuan had hutang Amerika Syarikat – apa yang mempengaruhi pasaran

Fitch, sebuah syarikat yang memberikan penilaian mengenai kebolehpercayaan negara dalam hal kewangan, telah memberi amaran mengenai Amerika Syarikat. Mereka tidak pasti sama ada Amerika Syarikat akan mampu melunaskan semua hutangnya pada masa depan. Ini disebabkan ahli politik di Washington menghadapi kesulitan untuk bersetuju dalam menaikkan had jumlah wang yang boleh dipinjam oleh Amerika Syarikat. Jika mereka tidak mencapai kata sepakat, ia boleh menyebabkan keadaan yang sangat buruk yang dipanggil ‘default’.

Fitch bimbang tentang perkara ini dan telah menurunkan penarafan teratas Amerika Syarikat kepada status negatif. Ini bermakna mereka berpendapat terdapat risiko besar bahawa orang tidak akan mempercayai Amerika Syarikat dalam melunaskan hutang-hutangnya. Tetapi mereka juga menyatakan bahawa kemungkinan berlakunya default masih rendah.

Pemimpin Dewan Perwakilan, Kevin McCarthy, menyatakan bahawa rundingan terkini adalah produktif. Dan seorang jurucakap bagi pentadbiran Presiden Biden berkata mereka berpendapat satu persetujuan boleh dicapai. Namun, mereka tidak memberikan jadual yang jelas untuk perkara ini kerana mereka masih tidak bersetuju mengenai jumlah wang yang perlu dibelanjakan.

Namun, masa semakin terhad. Jabatan Kewangan, yang menguruskan wang Amerika Syarikat, telah memberi amaran bahawa kerajaan mungkin tidak mempunyai cukup wang untuk membayar bil-bilnya mulai 1 Jun.

Pada awal bulan ini, Federal Open Market Committee (FOMC) telah mengadakan mesyuarat. Mereka memutuskan untuk menaikkan kos pinjaman untuk kali kesepuluh dalam masa lebih dari setahun kerana mereka ingin mengawal inflasi yang tinggi. Tetapi kini, menurut catatan mesyuarat itu, pihak-pihak dari Federal Reserve sedang mempertimbangkan untuk menghentikan peningkatan kadar faedah ini.

Para pegawai bersetuju bahawa peningkatan kadar sebelum ini mungkin telah memberi kesan kepada ekonomi, dan juga terdapat masalah dalam industri perbankan baru-baru ini. Ini membuat mereka mempertanyakan sama ada adalah idea yang baik untuk menaikkan kadar faedah lagi. Namun, beberapa ahli masih ingin dapat menyesuaikan dasar mereka berdasarkan bagaimana inflasi berubah pada masa depan.

Masih terdapat perdebatan tentang sama ada FOMC akan benar-benar menghentikan peningkatan kadar pada mesyuarat mereka berikutnya pada bulan Jun. Nampaknya mereka akan mengambil kira data ekonomi yang lebih banyak, seperti laporan pekerjaan untuk bulan Mei dan angka inflasi, untuk membuat keputusan mereka.

Apa Yang Perlu Traders Perhatikan

Berikutan amaran daripada Fitch dan kebuntuan had hutang yang sedang berlaku, nasihat terbaik untuk pedagang adalah untuk sentiasa mendapatkan maklumat terkini, berhati-hati, dan bersedia menghadapi pelbagai situasi. Berikut adalah beberapa tips penting yang perlu dipertimbangkan:

Mengemaskini Maklumat: Sentiasa memantau berita dan kemas kini daripada sumber yang dipercayai untuk mendapatkan maklumat tentang perkembangan rundingan had hutang dan keputusan FOMC.

Gunakan Analisis Teknikal: Menggunakan analisis teknikal untuk mengenal pasti entry dan exit yang berpotensi dalam pasaran.

Adapt dengan perubahan market: Kekalkan flexible dalam pendekatan trading anda dan menyesuaikan diri dengan perubahan keadaan pasaran. Sentimen pasaran boleh berubah dengan cepat, jadi bersedia untuk menyesuaikan strategi anda dengan sewajarnya.

Kesimpulannya, pedagang perlu memantau perkembangan yang berkaitan dengan amaran daripada Fitch dan kebuntuan had hutang di Amerika Syarikat. Sentiasa mendapatkan maklumat terkini, menilai risiko yang berpotensi, dan menggunakan strategi pengurusan risiko yang berkesan. Dengan kecermatan dan penyesuaian kepada keadaan pasaran, pedagang dapat mencari peluang dalam pasaran emas dan forex.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *