Skip to content

Penjual XAU/USD mendominasi di bawah $1,975, Petunjuk Federal Reserve, risiko default Amerika Syarikat diperhatikan

  • Harga emas masih menurun dan berada di tahap rendah yang tidak dilihat dalam tujuh minggu. Ia telah melanggar tahap support penting dan kini tahap yang sama itu telah menjadi tahap resistance.
  • Terdapat kebimbangan mengenai had hutang Amerika Syarikat dan bagaimana ia akan diperpanjang. Ini, bersama dengan tindakan Federal Reserve (Fed), meningkatkan nilai Dolar Amerika dan membuat mereka yang Sell emas gembira.
  • Terdapat peluang bagi emas untuk pulih semula. Jika Amerika Syarikat tidak secara langsung tidak dapat memenuhi hutangnya dan Fed tidak dapat memberikan argumen yang kuat bagi pendekatan agresif mereka terhadap kadar faedah, maka harga emas mungkin akan mula pulih.

Harga emas, yang diukur dalam dolar (XAU/USD), sedang menghadapi kesulitan untuk mencari arah yang jelas ketika bear berhenti sejenak. Harga emas telah mencapai tahap terendahnya sejak awal April selepas tiga hari berturut-turut mengalami penurunan. Penurunan harga emas yang terhenti baru-baru ini mungkin disebabkan oleh berita yang menunjukkan bahawa US House Freedom Caucus’s mempunyai kuasa untuk menghalang sebarang persetujuan bagi meningkatkan had hutang $31.4 trilion.

Faktor lain yang menantang mereka yang optimis terhadap emas adalah perjanjian perdagangan AS-Taiwan yang akan dibincangkan dalam mesyuarat yang dirancang antara Menteri Perdagangan China Wang Wentao, USTR Tai, dan Setiausaha Perdagangan Amerika Syarikat Gina Raimondo. Perjanjian perdagangan ini boleh meningkatkan ketegangan antara Amerika Syarikat dan China, menambah tekanan pada harga emas untuk menurun.

Sebelum ini, terdapat penurunan dalam jangkaan pasaran untuk pemotongan kadar faedah oleh Federal Reserve (Fed) Amerika Syarikat pada tahun 2023. Pada masa yang sama, kemungkinan kenaikan kadar faedah sebanyak 0.25% pada bulan Jun meningkat. Faktor-faktor ini, bersama dengan data ekonomi Amerika Syarikat yang lebih kuat dan komen hawkish dari Fed, meningkatkan nilai Indeks Dolar Amerika (DXY) dan memberi tekanan pada harga emas untuk menurun.

Apa yang perlu diperhatikan oleh trader

Jadi, perkara penting yang perlu diperhatikan oleh para pedagang adalah ucapan Pengerusi Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, dan perundingan sekitar had hutang Amerika Syarikat. Nampaknya, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden perlu membuat keputusan menjelang hari Ahad untuk mengelakkan keadaan keingkaran. Jadi, itulah perkara utama yang perlu diberi perhatian.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *