Skip to content

XAU/USD Menjurus Kelemahan Lebih Lanjut di Bawah $1,970 di Tengah Optimisme Peningkatan Had Hutang AS

  • Harga emas telah menunjukkan penurunan mendadak setelah turun dari $1,985.00 di tengah pemulihan yang kukuh dalam indeks USD.
  • Banyak petunjuk ekonomi AS yang memperkuat keperluan untuk menangguhkan kadar faedah oleh Fed.

Harga emas (XAU/USD) telah menyaksikan tekanan jualan yang besar setelah berundur dari $1,985.00 dalam sesi awal Eropah. Logam berharga ini dijangka menghadapi lebih banyak kelemahan jika tergelincir di bawah sokongan terdekat $1,970.00 kerana optimisme yang melonjak mengenai kelulusan kenaikan had hutang AS memberi tekanan berat ke atas logam berharga.

Speaker Dewan Perwakilan Rakyat Joseph McCarthy telah bersedia untuk meningkatkan had pinjaman (Debt ceiling) AS berdasarkan kompromi defisit belanjawan yang lebih lanjut kerana kedua-duanya boleh menjadi bencana bagi ekonomi AS.

Indeks Dolar AS berjaya mempertahankan penurunan walaupun ada harapan yang lebih tinggi untuk penangguhan dalam tempoh ketatkan dasar oleh Federal Reserve (Fed). Menurut satu tinjauan oleh Reuters, kadar faedah semasa pada 5.00-5.25% akan kekal hingga akhir 2023.

Mulai daripada penurunan inflasi di Amerika Syarikat yang konsisten, keadaan pasaran buruh yang lebih mudah, hingga penurunan permintaan runcit dan meningkatnya ketakutan mengenai resesi ekonomi, banyak petunjuk ekonomi yang memperkuatkan keperluan untuk menangguhkan kadar faedah.


Apa yang perlu diperhati oleh trader

berdasarkan maklumat yang diberikan mengenai harga emas, saya akan mengambil kira faktor-faktor berikut untuk membuat keputusan:

  1. Tekanan Jualan: Tekanan jualan yang signifikan yang dilihat selepas berundur dari $1,985.00 menunjukkan sentimen pasaran yang bearish. Ini menunjukkan bahawa terdapat tekanan menurun yang lebih lanjut ke atas harga emas.
  2. Tahap Sokongan: Tahap sokongan terdekat pada $1,970.00 adalah penting untuk dipantau. Jika harga tergelincir di bawah tahap sokongan ini, ia boleh menandakan kelanjutan trend menurun dan mungkin menyebabkan kelemahan yang lebih dalam dalam harga emas.
  3. Optimisme Kenaikan Had Hutang AS: Optimisme yang meningkat mengenai kelulusan kenaikan had hutang AS boleh memberi impak kepada pasaran emas. Apabila optimisme meningkat, ia boleh memberikan tekanan yang berat ke atas logam berharga dan menyumbang kepada penekanan lebih lanjut terhadap harga emas.

Berdasarkan faktor-faktor ini, saya akan memantau dengan rapat pergerakan harga emas dan mencari pengesahan trend bearish. Jika harga pecah di bawah tahap sokongan terdekat pada $1,970.00 dan menunjukkan kelemahan berterusan, ia mungkin memberikan peluang untuk mempertimbangkan scalping sell atau cut buy position xau/usd untuk selamat dari floating yang berlebihan.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk melakukan analisis lanjut, menggunakan strategi pengurusan risiko, dan mengambil kira faktor-faktor pasaran lain sebelum membuat sebarang keputusan perdagangan. Pasaran boleh menjadi tidak terduga, dan adalah disyorkan untuk menggunakan pendekatan menyeluruh dalam perdagangan.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *