Kenapa kena start trading dan invest serta jangan give-up langsung?

  1. Bidang dagangan dan pelaburan nie benda paling susah kata Benjamin Graham, katanya kalau kau training dan masuk Olimpik itu jauh lagi senang dari kau nak mula dan konsisten dalam berdagang dan melabur.
  2. Salah satu yang paling kita kurang pendedahan ialah dunia kewangan dan pelaburan, kata Robert T.Kiyosaki. Dan beliau juga antara yang selalu tekankan ” you can go fast, but don’t take the shortcut”. Tapi masalahnya ramai nak shortcut , dah caner?
  3. Warren Buffet dan George Soros tekankan kepada antara dosa paling besar dalam berdagang dan melabur ialah cari teknik yang confirm profit, dan kalau tak jumpa kena cari cikgu yang entry tu float pun takde.

DAH KENAPA PERGI TULIS POIN ATAS TU SEMUA?

haha…

Macam nie, kalau korang perasan, satu perkara antara common benda semua ialah ia sebenarnya kau kena betul-betul kuasai diri kau dan bertindak lain daripada sekeliling untuk dapat result.

Maksud inpati sini ialah, kau kena start belajar kenal diri kau, kenal cara kau berfikir, emosi kau react dan macam-macam hal lagi.

Dan ini juga bentuk pemikiran kau jangkamasa pendek dan jangkamasa panjang.

Aku personally nampak dunia kewangan pelaburan dan dagangan ini salah satu jalan nak kau jadi lebih baik, fikir lebih long term, faham konsep risk reward, kau learn kawal dan urus emosi kau lebih baik.

Dan ini sebenarnya akan get you to become better person, be great person.

Antara benefit lain juga ialah kau tak bergantung pada nak kena jual produk ke, nak kena bagi servis ke.

Dan paling aku tengok sekali ialah angle protection, angle mana bila kau dah tua nanti, kau dah tak larat, kau boleh fokus pada investment.

Dan jangan kecilkan kepala hotak, maksudnya ialah kau masuk bidang nie kau bukan sahaja aktif dalam buat duit, malah kau pasif sekali. Kau fokus pada pelaburan aset yang berlainan, dan forex ini salah satu peluang kau start dengan kos rendah, tapi ilmu berganda-ganda boleh pakai mana-mana vehicle lain.

Kalau kau giveup, kau ingat balik kenapa kau mula, dan biasanya kau tak dapat buat, simple je.. kau ada benda kau tak tahu lagi, atau dah ada benda kau tahu, tapi kau buat tak tahu pasal kau ingat ada benda lain lagi kononnya.

Bagi yang belum mula, jom mula.

Aku ada student umur 16 tahun, aku ada student 75 tahun, ada 2 PHD pun lagi, apatah kau umur antaranya. Takkan kau duduk diam, lepas tu asik salahkan itu ini.

Take charge, believe in yourself, and keep grow and moving forward!

Jom..

Bagi yang nak aku dan tim bimbing setiap hari, iya setiap hari, ini bukan poyo, aku dah buat 4 tahun lepas pun..

Join semua saluran bimbingan RTFTT ini.. 100% PERCUMA.

UNTUK BEGINNER
https://t.me/backtobasicRTFTT

UNTUK ORANG PENGALAMAN
https://t.me/roadtofttOfficial

UNTUK LIVE TRAINING DAN LIVE TRADING SETIAP HARI
http://youtube.com/roadtoftt

UNTUK MULA BIMBINGAN DALAM VIDEO DAN NOTA
http://youtube.com/mula
http://youtube.com/reboot

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Recent Posts

Newsletter

Subscribe for our monthly newsletter to stay updated

Gallery

Related Post

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut 

Back To Top