Saya seperti yang saya kongsikan yang lepas, saya banyak fokus pada USDCAD dan mengikut analisa ialah saya pilih sell position berbanding buy position walaupun banyak peluang. Dan saya telah tunggu berhari-hari daripada hari Isnin (saya ada short awal dan take profit awal) dan sekarang hari Khamis baru nampak kejatuhan yang lebih serius bagi USDCAD.

Banyak lagi pair lain yang bagi duit minggu ini seperti GBPUSD dengan sell position yang saya ambil.

Sabar Tunggu Set up

Ini antara sebab antara ramai yang jadi gagal ialah tunggu set up  yang berlaku. Sedangkan set up yang berlaku itu ibarat menunggu jerat mengena mangsa. Jadi biarkan sahaja sampai SOP untuk anda entri baru lah anda entri.

Kes USDCAD

Kalau melihat  kes USDCAD, set up yang saya tunggu ialah re-entri monthly pada line purple yang pertama.

bbma-stoch

Dan sabarlah tunggu sehingga kena, dan yang menari ialah 4 hari kemudian pada hari khamis baru betul-betul sampai, dan betul betul terjun dengan beratus pips dalam tangan.

Jadi ini lah yang kita mahu, sebagai trader kita mahu bukan sahaja USD tetapi yang patut anda mahu ialah kebebasan daripada forex itu sendiri. Bukan kita jadi hamba untuk lihat dalam dunia forex 24 jam.

Jadi kunci utama ialah sabar, sabar tunggu set up siap dan baru kita entri.

usdcad-sell

Dalam posting ini saya nak perkenalkan salah satu indicator yang saya guna sejak 2007. Iaitu stochastic, stochastic ini ialah gabungan dengan 3 stochastik yang berbeza nilai.

Dalam post akan datang saya akan kongsikan secara lebih lengkap, apa saya nak sampaikan disini ialah pastikan anda juga gunakan satu indicator window baru yang ada filter yang boleh bantu anda lebih efisien dalam trading.

Untuk kes stoch gila ini saya pastikan meter ke tiga-tiga stoch ini level 100 untuk saya masuk entri dengan lebih tepat dan selamat serta tidak floating yang banyak.

Jumpa dalam post akan datang.

 

Topik ini antara topik penting yang patut trader semua bincangkan masa ke masa dan fahamkan. Iaitu topik di mana trend mula berakhir, reverse dan bermula.

Dalam kes trend ini sebenarnya apa yang kita mesti maklum ialah. Setiap timeframe ada trend sendiri. Ini bermaksud di M1 ada trend M1 itu sendiri dan H4 ada trend H4 itu sendiri, dan setiap timeframe ada trend tersendiri.

Ini ialah salah satu cara untuk lihat bagaimana trend, dan sebaiknya ialah lihat pada timeframe H4 ke atas sahaja. Ini kerana H4 ialah pengantara antara timeframe kecil dan timeframe besar. hi-low

Perhatikan jika ada paling high  untuk uptrend dan kemudian tiada high baru selepas itu, ini boleh dikatakan signal awal trend mula berakhir. Dan tunggu untuk ada tidak next high lebih tinggi dari high sebelum.

Tengok nombor yang saya tandakan di sebelah kiri atas, hi 1, kemudian hi 2, dah hi 3, perhatikan semakin lama hi semakin ke bawah, jadi ini bermakna tiada high baru terbentuk.

Dan konsep ini kita boleh applikasikan juga pada low paling rendah. Jika tiada low baru selepas low sebelumnya. ini konsep yang sama mengatakan signal awal trend sudah berakhir dan mula reverse. 

Kajian Kes USDCAD 13 Sept 2016

usdcad-hi-new

Kalau anda lihat pun sekarang, sekarang ada high 2 sedang retest high 1. Dan ini jelas salah satu konsep suppport & resistant yang boleh gunapakai.

Ada yang pernah komen dalam post saya sebelum ini mengatakan dah banyak buku beli dan baca tapi masih tak tahu mana satu support & resistant nak guna. Ini ialah antara yang baik.

Konsep mudah ialah price akan test previous high & previous low. Dan jika tidak dapat tembus beberapa kali itu ialah support atau resistant yang kuat.

Nanti dalam  post akan datang saya akan kongsikan lebih banyak realtime case masa ke masa. Stay tune & stay put!

PS: SILA SHARE/KOMEN LIKE SUPAYA SAYA TAHU RAMAI DAPAT MANFAAT DAN NAK TERUS BELAJAR.

As what I had plan earlier, Im choosing to make short position on weekly USDCAD. The decision has been made from my weekly analysis & mapping process using BBMA.

usdcad-w1

As now I notice and should you too now look on the support resistant Zone on H4, and the reason why I make short position now is because on weekly first purple touched. When price go up to the any purple color, I will choose to do short position.

The possibility to go up is also high, notice that purple line not cross out from upper band yet, and we wait for this signal Extreme.

usdcad-h4-re

And what support short position earlier is H1 already in extreme short from last week. Now the possibility to start downtrend is really high. And I choose short position for this week.

usdcad-h1

Happy trading, and happy eid al mubarak!

 

Please comment, share, or like this post so I know many people keen to learn more.

“Untuk entri & trend anda boleh gunakan single timeframe dan atau multi-timeframe”

Soalan multi-timeframe selalu saya terima daripada trader-trader baru yang berjinak dalam online Forex trading, dan tak kurang juga daripada orang yang sudah lama dalam Forex Trading. 

Single Timeframe

Untuk entri Single Timeframe saya ada kongsikan ia mesti digunakan bersama data statistik yang anda ambil daripada proses backtest sekurang-kurangnya 12 bulan atau 100 kali entri. Dan ini mesti diikuti dengan trading plan yang betul yang mempunyai ciri-ciri atau checklist seperti trend, entry, stop loss & take profit. 

Ini ialah yang amat saya ingin ketengahkan iaitu systematic trading untuk dapatkan kebebasan kewangan dan kebebasan masa disamping menguasai arah keseluruhan pasaran dengan membaca economic indicator. 

Multi-timeframe

Dalam konsep multi-timeframe, perkara utama ialah saya ingin anda diperkenalkan dengan konsep 2TF dan 3TF. Ini bermaksud 2 timeframe dan 3 timeframe.

Apa yang saya maksudkan ialah sentiasa lihat analisa intraday dengan cara lihat timeframe sebelah yang lebih besar.

Sebagai contoh, jika anda sudah ada set up entri pada H1, pastikan anda semak pada H4 supaya ada signal & setup yang sama.

Begitu juga cara saya trading, keutamaan saya entri di H4 dan saya akan semak di Daily apa signal dan setup yang berlaku. Jika tiada saya akan proceed ikut H4 dan lihat kebelakang jika ada support daripada H1.

Ini ialah analisa 2TF. Dan sekarang kita terus ke analisa 3TF.

Dalam analisa 3TF ini dipanggila sebagai MTF Code. MTF Code bermaksud ialah multi-timeframe Code. Apa yang dimaksudkan dengan Code ialah, dalam setiap timeframe yang dianalisis ia mesti mempunyai Signal atau setup atau entri atau salah satu dijujukan yang berlainan.

Jadi tugas utama anda ialah anda mesti jelas dengan teknik anda, apakah dalam teknik anda yang mengatakan itu signal, setup, atau entri. 

Ini penting kerana jika anda menggunakan kombinasi SSE ini anda akan dapat kaitkan dengan MTF Code tadi.

Dalam post akan datang, saya akan kongsikan lebih mendalam dengan contoh kaedah trading menggunakan multi-timeframe.