Saya mulakan Forex dengan broker PFGFX daripada Rusia pada tahun 2007. Dan tak sampai tahun kedua broker tersebut tutup. Kemudian saya beralih kepada broker yang berdaftar dengan NFA (National Future Association), Amerika Syarikat iaitu InterbankFx dan FXCM. Kemudian juga daftar OANDA kerana untuk cari broker yang sesuai dan boleh long term.

Dan apa saya perasan yang tak long term pula ialah akaun saya selalu sahaja surut cepat masa zaman-zaman selalu stop out atau orang sering panggil margin call masa tersebut.

Pada masa sama juga ada banyak broker yang muncul di Malaysia khususnya, seperti liteforex, instaforex, ikofx, dan banyak lagi. Dan tak kurang juga broker tempatan yang stabil seperti mocaz.

Apa pun paling penting ialah anda tahu bagaimana untuk memilih broker.

#1 Pastikan Broker Tersebut Boleh Bayar

Ini agak straight forward apa yang saya nak kongsikan, iaitu cari broker yang boleh bayar. Ada banyak kes diluar sana iaitu broker itu tak kena broker ini tak kena, yang penting ialah anda cari broker yang tidak ada masalah dengan pembayaran withdrawal atau deposit. 

Jadi tanya kawan-kawan yang boleh anda percayai sudah menggunakan khidmat tersebut atau tidak, dan pada masa sama juga tanya kawan-kawan IB (introducer Broker) yang boleh bantu anda.

Salah satu yang saya uruskan sendiri untuk anda ialah http://fxpremaxasia.com gunakan.

#2 Spread yang ada pilihan

Ada jenis akaun yang beri pilihan pelbagai dari segi spread tetapi ini bukan masalah utama jika anda jelas mana halatuju trend dan juga mana set up anda nak ambil. Akaun ECN terbaik untuk low spread dan hanya ambil komisyen sahaja.

#3 Diversify broker

Ini antara yang paling baik iaitu diversify broker sebanyak yang boleh. Cari broker yang sudah lama establish  dan elakkan broker yang baru sahaja muncul di pasaran. Ini kerana semua broker mungkin ada masalah sendiri, mungkin dari segi pengurusan atau teknikal.

Jika anda cukup besar, anda boleh buka private broker anda sendiri, untuk pengurusan akaun terus dengan liquidity provider. 

Saya seperti yang saya kongsikan yang lepas, saya banyak fokus pada USDCAD dan mengikut analisa ialah saya pilih sell position berbanding buy position walaupun banyak peluang. Dan saya telah tunggu berhari-hari daripada hari Isnin (saya ada short awal dan take profit awal) dan sekarang hari Khamis baru nampak kejatuhan yang lebih serius bagi USDCAD.

Banyak lagi pair lain yang bagi duit minggu ini seperti GBPUSD dengan sell position yang saya ambil.

Sabar Tunggu Set up

Ini antara sebab antara ramai yang jadi gagal ialah tunggu set up  yang berlaku. Sedangkan set up yang berlaku itu ibarat menunggu jerat mengena mangsa. Jadi biarkan sahaja sampai SOP untuk anda entri baru lah anda entri.

Kes USDCAD

Kalau melihat  kes USDCAD, set up yang saya tunggu ialah re-entri monthly pada line purple yang pertama.

bbma-stoch

Dan sabarlah tunggu sehingga kena, dan yang menari ialah 4 hari kemudian pada hari khamis baru betul-betul sampai, dan betul betul terjun dengan beratus pips dalam tangan.

Jadi ini lah yang kita mahu, sebagai trader kita mahu bukan sahaja USD tetapi yang patut anda mahu ialah kebebasan daripada forex itu sendiri. Bukan kita jadi hamba untuk lihat dalam dunia forex 24 jam.

Jadi kunci utama ialah sabar, sabar tunggu set up siap dan baru kita entri.

usdcad-sell

Dalam posting ini saya nak perkenalkan salah satu indicator yang saya guna sejak 2007. Iaitu stochastic, stochastic ini ialah gabungan dengan 3 stochastik yang berbeza nilai.

Dalam post akan datang saya akan kongsikan secara lebih lengkap, apa saya nak sampaikan disini ialah pastikan anda juga gunakan satu indicator window baru yang ada filter yang boleh bantu anda lebih efisien dalam trading.

Untuk kes stoch gila ini saya pastikan meter ke tiga-tiga stoch ini level 100 untuk saya masuk entri dengan lebih tepat dan selamat serta tidak floating yang banyak.

Jumpa dalam post akan datang.

 

Topik ini antara topik penting yang patut trader semua bincangkan masa ke masa dan fahamkan. Iaitu topik di mana trend mula berakhir, reverse dan bermula.

Dalam kes trend ini sebenarnya apa yang kita mesti maklum ialah. Setiap timeframe ada trend sendiri. Ini bermaksud di M1 ada trend M1 itu sendiri dan H4 ada trend H4 itu sendiri, dan setiap timeframe ada trend tersendiri.

Ini ialah salah satu cara untuk lihat bagaimana trend, dan sebaiknya ialah lihat pada timeframe H4 ke atas sahaja. Ini kerana H4 ialah pengantara antara timeframe kecil dan timeframe besar. hi-low

Perhatikan jika ada paling high  untuk uptrend dan kemudian tiada high baru selepas itu, ini boleh dikatakan signal awal trend mula berakhir. Dan tunggu untuk ada tidak next high lebih tinggi dari high sebelum.

Tengok nombor yang saya tandakan di sebelah kiri atas, hi 1, kemudian hi 2, dah hi 3, perhatikan semakin lama hi semakin ke bawah, jadi ini bermakna tiada high baru terbentuk.

Dan konsep ini kita boleh applikasikan juga pada low paling rendah. Jika tiada low baru selepas low sebelumnya. ini konsep yang sama mengatakan signal awal trend sudah berakhir dan mula reverse. 

Kajian Kes USDCAD 13 Sept 2016

usdcad-hi-new

Kalau anda lihat pun sekarang, sekarang ada high 2 sedang retest high 1. Dan ini jelas salah satu konsep suppport & resistant yang boleh gunapakai.

Ada yang pernah komen dalam post saya sebelum ini mengatakan dah banyak buku beli dan baca tapi masih tak tahu mana satu support & resistant nak guna. Ini ialah antara yang baik.

Konsep mudah ialah price akan test previous high & previous low. Dan jika tidak dapat tembus beberapa kali itu ialah support atau resistant yang kuat.

Nanti dalam  post akan datang saya akan kongsikan lebih banyak realtime case masa ke masa. Stay tune & stay put!

PS: SILA SHARE/KOMEN LIKE SUPAYA SAYA TAHU RAMAI DAPAT MANFAAT DAN NAK TERUS BELAJAR.

Hari ini saya akan kongsikan bagaimana asa BB & MA boleh berlaku. Secara jelasnya ialah BB dan MA ialah terdiri daripada 2 indicator yang berbeza.

Yang pertama ialah Bollinger Band, dan yang kedua ialah Moving Average.

Bollinger band terdiri daripada 3 line yang berbeza, iaitu. Upper Band, Middle Band, dan juga Lower Band.

Moving Average yang digunakan pula ialah LW MA 5 + MA 10 Hi dan LW MA 5 + MA 10 Low.

Asas BB & MA

Asas kepada sistem ini ialah anda mesti tahu dimana dan bila candle close berlaku. Ini kerana kedudukan candle close ini akan memberikan kita apa akan berlaku seterusnya. 

Candle close bermaksud apabila candle tersebut open dan close di atas untuk bull candle dan jika candle close dibawah dan open di atas akan menjadikan ia sebagai bear candle. 

Jadi apabila kita analisa kita mesti tahu di mana candle close. Jadi ini memudahkan kita untuk kita analisa secara pantas dan berkesan.

Bollinger Band

Untuk Bollinger Band, jika candle close  di atas upper band, itu menunjukkan candle tersebut mempunyai kekuatan untuk meneruskan perjalanan, maksud lain juga ialah ia masih dan mengumpul momentum untuk terus naik atau uptrend. 

Jika candle close di bawah lower band, itu menunjukkan candle tersebut mempunyai kekuatan untukk meneruskan perjalanan ke bawah, atau downtrend. 

Dalam kes ini kita akan memanggil nama khas untuk candle tersebut, iaitu sebagai candle momentum  (CSM) . 

csm-momentum-up
Candlestick close luar upper band, ini dipanggil Candlestick Momentum Uptrend. Market mempunyai kekuatan untuk meneruskan perjalanan ke atas.
csm-dt
Candlestick close di bawah lower band, ini menunjukkan market mempunyai kekuatan untuk turun ke bawah lagi (downtrend).

2. Apabila candlestick dengan middle band pula, ini bermaksud ia merupakan tempat untuk kita ketahui awal trend mula mengukuh, ini ialah tempat dimana kita boleh tahu trend mula kuat dan kukuh ke mana.

middle-band-trend
Perhatikan apabila price close dibawah middle band, destinasi seterusnya ke lower band, dan price close di atas middle band, destinasi seterusnya ialah upper band

3. Jadi pertama sekali anda mesti lekatkan pada kepala anda ialah apabila candle close diluar upper band atau lower band itu ialah candlestick monemtum untuk meneruskan perjalanan.

Moving Average

Untuk moving average, anda hanya perlu tahu 2 perkara sebagai permulaan. Pertama ialah anda perlu tahu mana-mana moving average yang cross keluar daripada upper band atau lower band ini merupakan kes yang tidak normal, dan ia perlu kembali kepada normal.

2. Jadi setiap kali MA keluar daripada upper atau lower band , ini akan menjadikan ia sebagai signal trend mula berakhir.

extreme-buy
Perhatikan line pink keluar daripada lower band, ini memberikan signal trend mula berakhir, Ini dipanggil extreme buy

3. Dalam kes ini ia dipanggil Extreme. Ia boleh jadi extreme sell jika MA keluar daripada upper band dan extreme buy jika keluar daripada lower band. 

extreme-sell
Extreme Sell berlaku apabila Line Purple keluar daripada Upper Band. Jadi boleh standy untuk sell position selepas signal ini keluar.

Kesimpulan

Asas kepada sistem BBMA ialah.

  1. Candlestick tidak boleh close di luar bollinger band.
  2. Moving average tidak boleh cross luar bollinger band. 

Sekiranya ini berlaku,

  1. Ini akan menjadi candle momentum , bermaksud masih mempunyai kekuatan untuk meneruskan perjalanan sekiranya candlestick close di luar bollinger band. 
  2. Sekiranya moving average cross keluar bollinger band, ini akan menjadi signal extreme, signal awal trend mula berakhir.

 

P.S: SILA SHARE/KOMEN LIKE SUPAYA SAYA TAHU RAMAI DAPAT MANFAAT DARIPADA POST SAYA.

“Untuk entri & trend anda boleh gunakan single timeframe dan atau multi-timeframe”

Soalan multi-timeframe selalu saya terima daripada trader-trader baru yang berjinak dalam online Forex trading, dan tak kurang juga daripada orang yang sudah lama dalam Forex Trading. 

Single Timeframe

Untuk entri Single Timeframe saya ada kongsikan ia mesti digunakan bersama data statistik yang anda ambil daripada proses backtest sekurang-kurangnya 12 bulan atau 100 kali entri. Dan ini mesti diikuti dengan trading plan yang betul yang mempunyai ciri-ciri atau checklist seperti trend, entry, stop loss & take profit. 

Ini ialah yang amat saya ingin ketengahkan iaitu systematic trading untuk dapatkan kebebasan kewangan dan kebebasan masa disamping menguasai arah keseluruhan pasaran dengan membaca economic indicator. 

Multi-timeframe

Dalam konsep multi-timeframe, perkara utama ialah saya ingin anda diperkenalkan dengan konsep 2TF dan 3TF. Ini bermaksud 2 timeframe dan 3 timeframe.

Apa yang saya maksudkan ialah sentiasa lihat analisa intraday dengan cara lihat timeframe sebelah yang lebih besar.

Sebagai contoh, jika anda sudah ada set up entri pada H1, pastikan anda semak pada H4 supaya ada signal & setup yang sama.

Begitu juga cara saya trading, keutamaan saya entri di H4 dan saya akan semak di Daily apa signal dan setup yang berlaku. Jika tiada saya akan proceed ikut H4 dan lihat kebelakang jika ada support daripada H1.

Ini ialah analisa 2TF. Dan sekarang kita terus ke analisa 3TF.

Dalam analisa 3TF ini dipanggila sebagai MTF Code. MTF Code bermaksud ialah multi-timeframe Code. Apa yang dimaksudkan dengan Code ialah, dalam setiap timeframe yang dianalisis ia mesti mempunyai Signal atau setup atau entri atau salah satu dijujukan yang berlainan.

Jadi tugas utama anda ialah anda mesti jelas dengan teknik anda, apakah dalam teknik anda yang mengatakan itu signal, setup, atau entri. 

Ini penting kerana jika anda menggunakan kombinasi SSE ini anda akan dapat kaitkan dengan MTF Code tadi.

Dalam post akan datang, saya akan kongsikan lebih mendalam dengan contoh kaedah trading menggunakan multi-timeframe.