Saya mulakan Forex dengan broker PFGFX daripada Rusia pada tahun 2007. Dan tak sampai tahun kedua broker tersebut tutup. Kemudian saya beralih kepada broker yang berdaftar dengan NFA (National Future Association), Amerika Syarikat iaitu InterbankFx dan FXCM. Kemudian juga daftar OANDA kerana untuk cari broker yang sesuai dan boleh long term.

Dan apa saya perasan yang tak long term pula ialah akaun saya selalu sahaja surut cepat masa zaman-zaman selalu stop out atau orang sering panggil margin call masa tersebut.

Pada masa sama juga ada banyak broker yang muncul di Malaysia khususnya, seperti liteforex, instaforex, ikofx, dan banyak lagi. Dan tak kurang juga broker tempatan yang stabil seperti mocaz.

Apa pun paling penting ialah anda tahu bagaimana untuk memilih broker.

#1 Pastikan Broker Tersebut Boleh Bayar

Ini agak straight forward apa yang saya nak kongsikan, iaitu cari broker yang boleh bayar. Ada banyak kes diluar sana iaitu broker itu tak kena broker ini tak kena, yang penting ialah anda cari broker yang tidak ada masalah dengan pembayaran withdrawal atau deposit. 

Jadi tanya kawan-kawan yang boleh anda percayai sudah menggunakan khidmat tersebut atau tidak, dan pada masa sama juga tanya kawan-kawan IB (introducer Broker) yang boleh bantu anda.

Salah satu yang saya uruskan sendiri untuk anda ialah http://fxpremaxasia.com gunakan.

#2 Spread yang ada pilihan

Ada jenis akaun yang beri pilihan pelbagai dari segi spread tetapi ini bukan masalah utama jika anda jelas mana halatuju trend dan juga mana set up anda nak ambil. Akaun ECN terbaik untuk low spread dan hanya ambil komisyen sahaja.

#3 Diversify broker

Ini antara yang paling baik iaitu diversify broker sebanyak yang boleh. Cari broker yang sudah lama establish  dan elakkan broker yang baru sahaja muncul di pasaran. Ini kerana semua broker mungkin ada masalah sendiri, mungkin dari segi pengurusan atau teknikal.

Jika anda cukup besar, anda boleh buka private broker anda sendiri, untuk pengurusan akaun terus dengan liquidity provider. 

Saya seperti yang saya kongsikan yang lepas, saya banyak fokus pada USDCAD dan mengikut analisa ialah saya pilih sell position berbanding buy position walaupun banyak peluang. Dan saya telah tunggu berhari-hari daripada hari Isnin (saya ada short awal dan take profit awal) dan sekarang hari Khamis baru nampak kejatuhan yang lebih serius bagi USDCAD.

Banyak lagi pair lain yang bagi duit minggu ini seperti GBPUSD dengan sell position yang saya ambil.

Sabar Tunggu Set up

Ini antara sebab antara ramai yang jadi gagal ialah tunggu set up  yang berlaku. Sedangkan set up yang berlaku itu ibarat menunggu jerat mengena mangsa. Jadi biarkan sahaja sampai SOP untuk anda entri baru lah anda entri.

Kes USDCAD

Kalau melihat  kes USDCAD, set up yang saya tunggu ialah re-entri monthly pada line purple yang pertama.

bbma-stoch

Dan sabarlah tunggu sehingga kena, dan yang menari ialah 4 hari kemudian pada hari khamis baru betul-betul sampai, dan betul betul terjun dengan beratus pips dalam tangan.

Jadi ini lah yang kita mahu, sebagai trader kita mahu bukan sahaja USD tetapi yang patut anda mahu ialah kebebasan daripada forex itu sendiri. Bukan kita jadi hamba untuk lihat dalam dunia forex 24 jam.

Jadi kunci utama ialah sabar, sabar tunggu set up siap dan baru kita entri.

usdcad-sell

Dalam posting ini saya nak perkenalkan salah satu indicator yang saya guna sejak 2007. Iaitu stochastic, stochastic ini ialah gabungan dengan 3 stochastik yang berbeza nilai.

Dalam post akan datang saya akan kongsikan secara lebih lengkap, apa saya nak sampaikan disini ialah pastikan anda juga gunakan satu indicator window baru yang ada filter yang boleh bantu anda lebih efisien dalam trading.

Untuk kes stoch gila ini saya pastikan meter ke tiga-tiga stoch ini level 100 untuk saya masuk entri dengan lebih tepat dan selamat serta tidak floating yang banyak.

Jumpa dalam post akan datang.

 

Topik ini antara topik penting yang patut trader semua bincangkan masa ke masa dan fahamkan. Iaitu topik di mana trend mula berakhir, reverse dan bermula.

Dalam kes trend ini sebenarnya apa yang kita mesti maklum ialah. Setiap timeframe ada trend sendiri. Ini bermaksud di M1 ada trend M1 itu sendiri dan H4 ada trend H4 itu sendiri, dan setiap timeframe ada trend tersendiri.

Ini ialah salah satu cara untuk lihat bagaimana trend, dan sebaiknya ialah lihat pada timeframe H4 ke atas sahaja. Ini kerana H4 ialah pengantara antara timeframe kecil dan timeframe besar. hi-low

Perhatikan jika ada paling high  untuk uptrend dan kemudian tiada high baru selepas itu, ini boleh dikatakan signal awal trend mula berakhir. Dan tunggu untuk ada tidak next high lebih tinggi dari high sebelum.

Tengok nombor yang saya tandakan di sebelah kiri atas, hi 1, kemudian hi 2, dah hi 3, perhatikan semakin lama hi semakin ke bawah, jadi ini bermakna tiada high baru terbentuk.

Dan konsep ini kita boleh applikasikan juga pada low paling rendah. Jika tiada low baru selepas low sebelumnya. ini konsep yang sama mengatakan signal awal trend sudah berakhir dan mula reverse. 

Kajian Kes USDCAD 13 Sept 2016

usdcad-hi-new

Kalau anda lihat pun sekarang, sekarang ada high 2 sedang retest high 1. Dan ini jelas salah satu konsep suppport & resistant yang boleh gunapakai.

Ada yang pernah komen dalam post saya sebelum ini mengatakan dah banyak buku beli dan baca tapi masih tak tahu mana satu support & resistant nak guna. Ini ialah antara yang baik.

Konsep mudah ialah price akan test previous high & previous low. Dan jika tidak dapat tembus beberapa kali itu ialah support atau resistant yang kuat.

Nanti dalam  post akan datang saya akan kongsikan lebih banyak realtime case masa ke masa. Stay tune & stay put!

PS: SILA SHARE/KOMEN LIKE SUPAYA SAYA TAHU RAMAI DAPAT MANFAAT DAN NAK TERUS BELAJAR.