Sebelum kita teruskan kepada peringkat yang lebih mendalam, perkara paling utama ialah memahami konsep candlestick dan juga kaitan dengan Bollinger Band.

Konsep pada Bollinger Band dan mana mana line dalam chart lebih kurang sama, ia boleh diaplikasi dengan Bollinger Band itu sendiri, Moving Average, Trendline, Fibonacci dan lain – lain.

Terdapat 3 jenis sifat dan fungsi Candlestick digunakan.

  1. Candlestick Break / BreakOut / Close melepasi = Ini merupakan jenis Candlestick yang memberikan signal untuk bawa trend. Jika anda jumpa Candlestick Break atas Resistant itu bermaksud Signal Uptrend. (saya akan terangkan lebih mendalam dalam post seterusnya). Dan sekiranya Candlestick Break bawah Support, itu bermaksud Signal Downtrend.
  2. Candlestick Reverse = Candlestick Reverse merupakan Candlestick yang membentuk arah berlawanan, sebagai contoh ada beberapa baris candlestick Bullish / Uptrend kemudian muncul satu Candlestick Bear maka itu dikatakan Candlestick Reverse, fungsi Candlestick Reverse ialah mematikan arah pergerakan Trend sebelum.
  3. Candlestick Retest = Ini berfungsi sebagai entri, always entri pada Candlestick Retest, entri bermaksud anda masuk post dengan lot tertentu.

Ini asas yang penting sebelum saya bawa anda untuk seterusnya.

Welcome bagi yang mula follow blog Road To Ftt nie. Aku percaya korang sebenarnya mencari jalan untuk financial dan time freedom. Dan aku sebagai orang yang dah membimbing berpuluh ribu trader sejak 2015 secara aktif, dengan pengalaman aku sejak 2007 dalam Forex Trading khususnya.

Perkara pertama aku nak korang buat ialah, buka akaun broker. Sebab kalau kau tak ada akaun broker macam mana kau trade kan. Dan aku memang nak kau buka di http://fxpremaxasia.com .

Tengok video aku sediakan, dan boleh whatsapp/telegram aku di +6013-320-3000. (Coach Gero).

Dalam post kali ini saya nak kongsikan kepada kefahaman tambahan untuk Candlestick Trend. Selalu saya sebutkan dalam teknik BBMA Mastery di live trading Youtube & Live Training di FB konsep Candlestick Trend.

Candlestick Trend berlaku apabila CS close melepasi middle bb dan juga kedua MA sama ada high dan low. Jika anda tidak jelas pasal hal ini boleh rujuk ke http://roadtoftt.com/bbmastery .

Candlestick Trend Start

Candlestick Trend Start berlaku apabila sudah berlaku TRZ pada BB dan MA , dimana MA keluar daripada BB dan kemudian CS sudah close melepasi kedua MA dan juga Mid BB,

Apa yang saya nak anda jelas ialah, ini akan berlaku kekuatan lebih jika CS close tersebut melepasi juga SnR terdekat. Rujuk pada gambarajah dibawah. 

Perhatikan apabila berlaku begini, price mempunyai lebih kekuatan untuk turun ke bawah downtrend . Dan candlestick ini yang saya namakan sebagai CTS ( Candlestick Trend Start).

Secara definisi Trend Start ialah dimana Trend baru bermula. Ini bermaksud selepas berlaku Trend mula berakhir yang dipanggil TRZ ( Trend Reversal Zone ).

Apa yang saya cuba sampaikan pada anda ialah apabila lihat keadaan ini pada h1,h4,D1 anda tahu dimana kekuatan trend akan bermula dan menuju.

All the best.

Broker FxPremax merupakan broker yang saya gunakan sejak tahun 2015 sehingga sekarang. Dulu hanya trader biasa sana sekarang partner dengan FxPremax Hq.

Kelebihan FXPREMAX.

  1. Pengaktifan akaun hampir serta merta, anda boleh terus dengan saya untuk bantuan buka akaun dengan hantar gambar IC dan emel anda ke no +60133203000.
  2. Deposit sepantas 5 minit dan withdrawal sepantas 24 jam. Ini anda boleh terus juga lakukan dengan saya dan tim dengan direct.
  3. Bonus mengikut jenis akaun anda buka dan juga pelbagai kelebihan lain seperti deposit dan withdrawal tetap pada 4.0/3.7.
  4. Regulated UK Broker.

Langkah Buka Akaun.

  1. Buka akaun di http://fxpremaxasia.com
  2. Whatsapp / telegram saya di +60133203000 Gambar IC dan emel pendaftaran.
  3. Hantarkan deposit pada akaun yang saya berikan melalui whatsapp/ telegram.
  4. Terus trade daripada MT4 anda.

Hubungi saya juga untuk bantuan satu persatu buka akaun sehingga boleh trading.

 

Ini merupakan analisa dan entri untuk pair yang saya lihat ada potensi.

Nota Video

Kita akan lihat iaitu dari segi

1. Analisa dan mapping untuk AUSDUSD dan GBPUSD Always always always start daripada monthly .

Kerana dalam dynamic trading, ini bermaksud kita tiada stop loss (cut loss) dan kita follow trend. Dan trend kita utama ialah monthly dan weekly . (saling berkait rapat).

2. U mesti kaitkan setiap timeframe yang u analisa dengan diagram market. TRZ, EZ, TS, CT, EC, CC, EC ..

3. U mesti ada understanding mengenai market anticipation, dan apa nak buat..